12ewew        

Cud natury: Olej z pestek malin

By  |  0 Comments

 

Szebla stępień

audrey

Cud natury: Olej z pestek malin

 

Naturalny olej z pestek malin to bez wątpienia jeden z najlepszych kosmetyków, jakimi mogła obdarzyć nas natura. Lista jego zalet jest długa i zawiera kluczowe składniki poprawiające wygląd skóry i przeciwdziałające jej starzeniu. Aby przekonać się o mocy działania, najpierw zajrzyjmy w jego głąb, a dowiemy się, co w sobie kryje i czego możemy po nim się spodziewać.

Funkcja: Pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego.

Składniki: Odpowiedni kompleks antyoksydantów oraz kwasów tłuszczowych składają się na funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego.

Funkcja: Jest silnym antyoksydantem, neutralizuje wolne rodniki, chroniąc tym samym przed fotostarzeniem się skóry.

Składniki: Witamina E, której olej z pestek malin jest bogatym źródłem. Witamina E to najskuteczniejszy antyoksydant i neutralizator wolnych rodników rozpuszczalnych w tłuszczach. Zapobiega fotostarzeniu skóry oraz chroni przed negatywnym wpływem warunków atmosferycznych. Dodatkowo olej zawiera flawonoidy oraz karotenoidy, które posiadają właściwości antypigmentacyjne, czyli chroniące przed przebarwieniami.

Funkcja: Działa przeciwzapalnie i łagodząco.

Składniki: Kwas Omega-3, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne, łagodzące oraz gojące skórę. Zmniejsza reakcje zapalne w komórkach skóry.

Funkcja: Wykazuje działanie antyseptyczne i lekko rozjaśniające.

Składniki: Kwas linolowy oraz alfa-linolenowy wykazują działanie rozjaśniające oraz hamują produkcję melaniny, czyli brązowego barwnika skóry, który pod wpływem intensywnego działania słońca może powodować nieestetyczne przebarwienia skóry. Ponadto oba kwasy zmniejszają zaczerwienienia skóry oraz minimalizują reakcje zapalne w komórkach.

Funkcja: Przyczynia się do poprawy bariery ochronnej naskórka, zwiększa nawilżenie i elastyczność skóry, poprawia jej zdolności ochronne oraz pracę gruczołów łojowych.

Składniki: Olej z malin zaliczany jest do bio-olejów, czyli olejów o wysokiej zawartości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Są one niezbędne do utrzymania zdrowej i odpowiednio nawilżonej skóry. Za poprawę bariery ochronnej naskórka odpowiada kwas Omega-3, który chroni przed utratą wody i normalizuje metabolizm skóry. Obecny w oleju kwas linolowy reguluję pracę gruczołów łojowych, odblokowuje pory skóry oraz redukuje zaskórniki.

Funkcja: Sprzyja penetracji w głąb skóry składników aktywnych naturalnie obecnych w oleju oraz tych z nim zmieszanych.

Składniki: Kwas linolowy i alfa-linolenowy odpowiadają za zwiększenie penetracji aktywnych składników w głąb skóry.

 Podsumowując

Olej z pestek malin z pewnością sprawdzi się u wszystkich rodzajów skóry, począwszy od skóry suchej, która potrzebuje optymalnego nawilżenia, a skończywszy na cerze tłustej z problemami skórnymi, na które olej zadziała przeciwzapalnie oraz normalizująco. Dodatkowo zastosowanie oleju z pestek malin uchroni nas przed negatywnymi skutkami niekorzystnych warunków pogodowych, zwłaszcza przed niepożądanym fotostarzeniem się skóry.

Comments

comments

Joanna Stępień

Doktor UWr PR & Brand Management, Corporate Identity and Communications Design.

You must be logged in to post a comment Login

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com