12ewew        

Pokrzywa w roli głównej. Płukanki, soki, napary! Najlepsze przepisy!

By  |  0 Comments
miodpokrz

Najlepsze przepisy

z pokrzywą w roli głównej!

 

Kuracja pokrzywowa

Polega na piciu przez 2 tygodnie soku z pokrzywy – po 2 do 3 łyżek dziennie – zwiększać do pół szklanki dziennie. Wygląda zachęcająco, kolor na pewno przepiękny, a smak? No cóż, dorzucę trochę jabłka do sokowirówki. Teraz sprawy techniczne: Sok wyciskany w sokowirówce nie leci ciurkiem – pokrzywa to nie jabłko, ani marchew – ma małą zawartość wody w sobie. Z kilograma pokrzyw uzyskałam pół szklanki soku. Ten sok zostawiam do miodu, a resztę wytłoczyn zalewam wodą źródlaną z małą zawartością wapnia i magnezu i odstawiam na 2-3 godziny. Po tym czasie przecedzam, wyciskam – i oto mój sok gotowy. Jak już wspomniałam sok ma smak nie za ciekawy, jeśli będziecie chcieli zachęcić dzieci – nie sądzę, żeby pokochali ten smak, trzeba czegoś dolać. Pod koniec wygniatania, dorzuć do sokowirówki jabłek lub też dolej soku malinowego.

Leczy:

anemię,  wzmacnia organizm, ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii, wskazane też przy problemach reumatycznych

Miodek pokrzywowy

100 ml wyciśniętego soku z pokrzywy mieszam z 100 ml płynnego miodu. Jeśli nam się skrystalizował, wystarczy zanurzyć słoiczek w gorącej kąpieli wodnej, za 20-30 minut rozpuści się. Wymieszaj sok z pokrzywy z miodem i wlej do słoika, zakręć. Dla urozmaicenia smaku możesz też dodać do sokowirówki mięty.

Stosowanie:

dzieci od 1-2 łyżeczek do 3 razy dziennie, dorośli 1 łyżkę do 3 razy dziennie.

Leczy:

anemię, zmęczenie wiosenne, usprawnia pracę szpiku kostnego i śledziony, wzmacnia siły po ciężkich chorobach, poprawia krążenie

Gnojówka z pokrzyw do podlewania roślin

Aby uniknąć inwazji mszyc i przędziorków warto pryskać rośliny gnojówką z pokrzyw. Pokrzywy należy wrzucić do naczynia np 10-litrowego i zalać wodą, przykryć (wydziela niemiły zapach). Po 7-10 dniach gnojówkę rozcieńczamy w proporcji 1:10 i podlewamy, pryskamy rośliny z wyjątkiem strączkowych, cebuli i czosnku. Oprócz przepędzenia chorób, drobnoustrojów mamy efekt w postaci dostarczenia odpowiednich składników roślinom. Ścięte pokrzywy można umieścić też na rabacie pomiędzy ziołami – będą miały więcej olejku eterycznego. Pokrzywa jest rośliną wskaźnikową – rośnie tam, gdzie gleba jest zasobna w azot.

Zastosowanie w kuchni

Pokrzywę  drobniutko pokrój i dodawaj do każdej zupy. Wysuszone liście  zetrzyj w młynku (pulsacyjnie) i wsyp do słoiczka – posypuj kromki, dosypujć do potraw. Podaje eden przepis na potrawę do jedzenia, mam nadzieję, że coś dorzucicie w ramach upowszechniania pokrzywy.

Szpinak z pokrzywy

Górne listki pokrzywy opłukaj, obgotuj kilka minut, aby było badziej aromatyczne, dodaj listki selera do pokrzywy lub szpinaku, szczawiu. Po obgotowaniu (3-5 minut) odcedź – wywar wypij, resztę drobno pokrój, dopraw czosnkiem, pieprzem, olejem. Jeśli dorzucisz trochę sera feta – smak uzyskasz  bardziej zdecydowany.

Płukanie włosów

To już jest banalnie proste, a może nam się odpłacić po regularnym stosowaniu pięknymi wlosami – mocnymi i lśniącymi. Naparem z pokrzywy płukamy włosy w ostatniej fazie mycia. Później nie nakładamy odżywki do spłukiwania. Płukanie odwarem z korzeni pokrzywy ma jeszcze większy wpływa na wypadanie włosów. Warto spróbować, ale pamiętajcie by nie płukać naparem ze świeżej pokrzywy, tylko suszonej. Świeża może nam zabarwić włosy lekko zielony kolor.

Właściwości pokrzywy

Comments

comments

Sylwia Sucharska

Jedna z najbardziej rozchwytywanych modelek w Polsce. Obecna na rynku modowym już od 15 lat pracując m.in. w Paryżu, Mediolanie, Londynie, Nowym Jorku, Sydney. Przez kilka lat twarz największej marki odzieżowej premium w Europie wschodniej. Na swoim koncie ma kampanie z najbardziej popularnymi markami m.in. Nike. Uwielbia podróże, tatuaże, dobre jedzenie i spotkania z przyjaciółkami. Jej motto to: You can go your own way lub The future starts today.

You must be logged in to post a comment Login

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com