12ewew        

Tu Natura Skryła Sekret Zdrowia: Orzechy i Nasiona

By  |  0 Comments

Natura Skryła Sekret Zdrowia

w Orzechach i Nasionach

migdały i słonecznik 2

 

Orzechy i nasiona

Był ważną częścią ludzkiej diety w czasach, gdy nie znano jeszcze rolnictwa, a mięso jadało się tylko, gdy udało się je upolować: orzechy i nasiona. Dziś równie często, o ile nie częściej, powinny one gościć na naszych stołach. Bo orzechy i nasiona to esencja zdrowia.

najlepsze dla mózgu

Mój szkolny matematyk zawsze zalecał jedzenie orzechów jako odżywki dla mózgu tym, którzy nie radzili sobie z rozwiązywaniem równań i rysowaniem wykresów. Jako że byłem przypadkiem beznadziejnym, orzechy nie zdołały uczynić ze mnie Pitagorasa, ale zawsze je lubiłem i lubię nadal. Już jakiś czas temu na stałe wprowadziłem je do swojej diety. Zazwyczaj prażę je w różnych konfiguracjach z nasionami i odrobiną soli. To świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Orzechów i nasion wcale jednak nie trzeba traktować w tych kategoriach. Solidna ich porcja daje mocne i długie poczucie sytości. Dlatego taka prażona mieszanka w parze z michą sałaty może nawet być głównym posiłkiem w ciągu dnia.

cenne wartości
redmedium na choroby cywilizacyjne

Natura skryła w orzechach i nasionach wszystko to, co jest potrzebne do zapoczątkowania życia nowej rośliny. Czyli same dobrodziejstwa. To głównie cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, które uważane są za remedium na wiele chorób cywilizacyjnych. W orzechach znaleźć można kwas alfa-linolenowy dobroczynnie wpływający na pracę serca i układu krążenia. Podobnie zresztą jak nienasycone kwasy tłuszczowe. Do tego orzechy i nasiona to również doskonałe źródło białka, błonnika, witamin i minerałów. Szczególnie magnezu i witamin z grupy B korzystnych dla układu nerwowego. Stąd słuszne przekonanie, że orzechy dobrze wpływają na pracę mózgu. Po tym względem najlepsze mają być orzechy włoskie, które natura chyba nie bez powodu stworzyła na podobieństwo mózgu właśnie.

Bomba kaloryczna!
Unikajmy orzesków ziemnych

Unikajmy kukułczych jajek wśród orzechów, czyli orzeszków ziemnych, które wcale nie są orzechami, a czymś w rodzaju bobu. Nie są tak zdrowe jak prawdziwe orzechy, a w sklepowej smażonej wersji to prawdziwa bomba kaloryczna.

orzechyPrażona mieszanka

Migdały i słonecznik

Na zdjęciu jest prażona mieszkanka migdałów i słonecznika. Robię ją tak: na dużą patelnię wlewam dosłownie kilka kropel oleju, wrzucam orzechy i nasiona, solę i dokładnie mieszam. Olej ma sprawić, że sól przylgnie. Następnie prażę wszystko na minimalnym ogniu przez jakieś 20 minut, często mieszając, dzięki czemu mieszanka się nie przypala, a zyskuje chrupkość i aromat. Tak uprażone orzechy i nasiona nadają się do podjadania co najmniej przez kilka dni. Warto więc uprażyć większą porcję.

 

Comments

comments

Zuza Romuk-Wodoracka

Zuza Romuk – Wodoracka swoją ścieżkę zawodową konsekwentnie realizuje od prawie dekady. Zaczynała w agencji modelek Division jako booker. Obecnie jest producentem w jednym z najlepszych domów produkcyjnych w Polsce – I like Photo oraz I like movies. Kocha zwierzęta, a najbardziej psy. Zna się jak mało kto na dobrym kinie i książkach.

You must be logged in to post a comment Login

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com