
GLUTEN? Czyli krok do otyłości, wrzodów, cukrzycy i łuszczycy
GLUTEN
Do niedawna nikt o nim nie mówił, mało kto wiedział, czym jest właściwie ten cały gluten. W czym się znajduje i jakie są jego skutki. Do czasu, kiedy znana na całym świecie Miley Cyrus – aktorka, piosenkarka, celebrytka – gwałtownie schudła. Młoda Gwiazdeczka została oskarżona o anoreksję i bulimię. Wówczas Miley odpowiedziała na zarzuty brukowców, tłumacząc, że jej organizm nie toleruje Glutenu. Zaczęła się rozpisywać na portalach społecznościowych na temat szkodliwości glutenu i tak stał się sławny. Jak grzyby po deszczu kolejne celebrytki, zaczęły podejmować głos w tej sprawie, przyznając, że szkodliwy kleik odłożyły już dawno.
Co to jest Gluten?
Gluten pochodzi od łacińskiego słowa „Glue” – co oznacza kleić.
Gluten to mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny znajdujących się w ziarnach popularnych zbóż, jak: pszenica, owies, jęczmień, żyto, orkisz.
Jednak najgorszy Gluten, to ten pochodzący z pszenicy.
Gdzie znajduje się gluten?
- w wyrobach piekarniczych
- w wędlinach, mielonym mięsie, paczkowanym mięsie oraz innych przetworach mięsnych,
- w przetworach rybnych,
- w produktach mlecznych takich jak: jogurty, sery oraz śmietana (gdzie wcale nie powinien występować),
- w słodyczach takich jak: czekolady, cukierki, lizaki,
- w lodach,
- w sosach, ketchupach oraz majonezach,
- w przyprawach,
- w koncentratach spożywczych,
- w napojach (tanie gatunki kawy rozpuszczalnej zawierają kawę zbożową),
- w suszonych owocach (gluten jako środek zapobiegający sklejaniu się owoców).
Skutki Glutenu
Gluten sieje ogromne spustoszenie w naszym organizmie. Powoduje bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, otyłość, wrzody żołądka, osteoporozę, łuszczycę, cukrzycę, złe samopoczucie, wysypki, bóle głowy, zmęczenie.
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa wyklucza wszelkie produkty zawierające gluten, przeznaczona jest dla osób uczulonych na gluten oraz chorych na celiakię. Lekarze ostrzegają, że gluten jest często źle znoszony przez osoby z grupą krwi O.
Czym zastąpić gluten?
- makaron zwykły można zastąpić makaronem gryczanym, ryżowym, jaglanym;
- mąkę pszenną, owsianą, żytnią – mąką kukurydzianą, mąką gryczaną, mąką ryżową, mąką z prosa (zmielona kasza jaglana), mąką z amarantusa;
- kaszę manną, kaszę jęczmienną, płatki owsiane – kaszą jaglaną (proso), amarantusem (bardzo zdrowy!), tapioką, gryką, kukurydzą, sorgo (oraz oczywiście mąki z tych zbóż).
Produkty Lokalne
Warto zamienić dietę masową na produkty lokalne. Postawić na powrót do korzeni i wybrać zdrową żywność lokalną, nieprzetworzoną. W diecie lokalnej warto jeść ziemniaki, ryż, grykę i kukurydzę.
You must be logged in to post a comment Login