12ewew        

Wszystko co musisz wiedzieć o Hashimoto! Justyna Mizera dietetyk

By  |  0 Comments

Zrzut ekranu 2017-02-02 o 18.22.44
Zrzut ekranu 2017-02-02 o 18.35.29

Hashimoto to przypadłość, która w zastraszającym tempie rozwija się w naszym kraju. Coraz więcej osób walczy z tą autoimmunologiczną chorobą, ale przy okazji także z nadwagą, insulino opornością, a czasem także zespołem policystycznych jajników.

Zrzut ekranu 2017-02-02 o 18.09.16

Choć przy Hashimoto główną ofiarą jest tarczyca, to jednak ataki mogą się szerzyć na inne narządy, czy układy, jak np. układ pokarmowy. Dlatego też odpowiedni system żywienia, jest w stanie wyregulować wiele dolegliwości, a nawet je wyeliminować, natomiast brak odpowiedniej diety zaognić objawy i prowadzić do dalszej autodestrukcji, a tego przecież nie chcemy. Co zatem jeść, a czego unikać?

Zrzut ekranu 2017-02-02 o 18.14.10Najpierw to, czego musisz unikać, a na początek wręcz zupełnie wyeliminować to wszystkie produkty zawierające gluten (zboża i ich przetwory typu pieczywo, makarony itp.), także produkty mleczne zawierające laktozę (także te fermentowane jak jogurt, czy maślanka), ponadto rośliny strączkowe typu fasolka, w dużej mierze orzechy, zwłaszcza arachidowe, ponadto mocno ograniczamy spożycie psiankowatych (pomidor, bakłażan, papryka, ziemniak). Oczywiście takie produkty jak słodycze, Fast foody, używki, herbata nie mają prawa zaistnieć w codziennej diecie, ale to nie tylko zasada w Hashimoto, ale także w każdym innym przypadku zdrowego żywienia.

Zrzut ekranu 2017-02-02 o 18.16.13

Czy w takim razie pozostaje coś co można jeść?! Na szczęście tak

Na pewno dobrej jakości mięso, z wolnego wybiegu, które miało szansę skorzystać z dobrodziejstw natury, a nie spędziło życia w zamknięciu tuczone środkami chemicznymi i faszerowane antybiotykami, czy anabolikami.  Dobrze sprawdzi się dziczyzna z pewnego źródła, czy też mięso królicze. Jajka to także dobry składnik diety, koniecznie z ekologicznych farm. Większość warzyw, poza wymienionymi powyżej, także częściowo kasze jak jaglana, gryczana, czy komosa ryżowa, rzadko bataty, natomiast na początku mocno ograniczamy owoce, zwłaszcza przy współistniejącej przy Hashimoto insulino oporności.

Zrzut ekranu 2017-02-02 o 18.17.53.

Jeśli te wskazówki nie są dla Ciebie wystarczające i potrzebujesz pomocy w zbilansowaniu zdrowej i smacznej diety w Hashimoto to zapraszam do współpracy www.sportowydietetyk.com.pl

Zrzut ekranu 2017-02-02 o 18.53.25

Comments

comments

Justyna Mizera

mgr Justyna Mizera – Jestem jednym z pierwszych i najbardziej doświadczonych w Polsce dietetyków sportowych. Od wielu lat specjalizuję się w żywieniu i suplementacji sportowców. Posiadam wykształcenie dietetyczne oraz wieloletnie doświadczenie (od 2009 r.) w układaniu skutecznych diet m.in. mistrzom świata i olimpijczykom, ale też osobom otyłym oraz dzieciom – przez lata odchudziłam tysiące Polaków. Startowałam w ogólnopolskich zawodach w fitness sylwetkowym, uczestniczyłam też w 2 półmaratonach (Wiedeń, Łódź) oraz biegach na 5, 8 i 10 km w kraju i za granicą. Jestem współautorką artykułów naukowych – „Dieta piłkarza. Nawadnianie” opublikowanego w renomowanym Sporcie Wyczynowym (2012) oraz „Znaczenie diety w sportach wytrzymałościowych uprawianych na rekreacyjnym i wyczynowym poziomie”, a także „Wpływ wybranych suplementów diety na sportowców dyscyplin siłowych trenujących wyczynowo i rekreacyjnie (Zeszyty Naukowe Almamer, Warszawa 2015)” jak również autorką kilkudziesięciu artykułów z zakresu żywienia sportowców publikowanych m.in. w: Kulturystyka i Fitness Sport dla Wszystkich (SdW), Kulturystyka i Fitness (KIF), Mazovia MTB,na portalach: natemat.pl oraz polskabiega.pl Prowadzę szkolenia i wykłady z żywienia, m.in. przed Maratonem Warszawskim, Warszawskim Biegiem Niepodległości, a także podczas kursu Trener personalny z dietetyką sportową w Centrum OLIMPIAKOS Brałam udział w programie telewizyjnym POLSAT-u Tajemniczy składnik u boku Joanny Koroniewskiej Jestem regularnym gościem programu na żywo DDTVN, oraz Pytania na śniadanie w TVP2, a także współprowadzącą (wraz ze zwyciężczynią Master Chef Beatą Śniechowską) program Teraz Kuchnia emitowany w TVN Meteo Active (11 odcinków) na temat żywienia w sporcie. Jestem też dietetykiem programu Cofnij Czas, emitowanego w TVN Style Od 2014 r wraz z Andrzejem Supronem prowadzę ogólnopolską kampanię Pij z głową;

You must be logged in to post a comment Login

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com