
Nowy trend na instagramie! Różowa Sałata – co to takiego?
Kolor różowy w żywności nie kojarzy się ogółem najlepiej, ponieważ bardzo, bardzo rzadko jest naturalny. Używany jest w produkcji słodyczy, lodów, alkoholu, słodkich produktów mlecznych i innych, gdzie jego źródłem są najczęściej syntetyczne barwniki spożywcze „E” lub barwa dodanego owocu w kolorze czerwonym, gdzie w połączeniu z bielą daje wspomniany róż.
My jednak jesteśmy oczywiście zwolennikami kolorów naturalnych. Jednym z najgorętszych trendów kulinarnych, wprowadzanych i uznawanych w najlepszych restauracjach na świecie, m.in. Eleven Madison Park (USA), Mirazur (Francja) czy Osteria Francescana (Włochy) to przepiękna, różowa sałata Radicchio del Veneto. Jako odmiana tradycyjnej Radicchio nie jest może odkryciem, bo można ją znaleźć nawet w polskich sklepach zimą oraz wczesną wiosną, ale dla Veneto trzeba postarać się bardziej!
Jest bardzo zdrowa, charakteryzuje ją jasny kolor, jest droższa, ma lekko gorzki smak.
Bardzo dobrze będzie smakować jako dodatek do dań oraz element sałatek. Z dodatkiem charakterystycznych owoców, jak: gruszka, figa i komponentem białkowym: szynką prosciutto, serem kozim czy bryndzą, kiełkami buraka dla podbicia naszego pięknego różu i wartościowym olejem, np. z orzechów włoskich lub wiesiołkowym, by wspomóc wchłanialność cennych witamin Venuto! Zamiast owoców, dobrze komponuje się marchew, świeży ogórek, seler naciowy, kolendra oraz niewielka ilość lekko prażonych nerkowców. Polecam!
You must be logged in to post a comment Login