12ewew        

Bomba Witaminowa! Najzdrowszy owoc na świecie?

By  |  0 Comments

Zrzut ekranu 2018-03-14 o 13.49.49

Owoc baobabu – jeden z najzdrowszych owoców na świecie

Sproszkowany owoc baobabu to nowość na rynku polskim, wprowadzona przez markę Intenson w wersji Bio. W Afryce jego lecznicze właściwości są znane od wieków. Baobab stosowany jest jako lek na malarię, gorączkę, w leczeniu astmy, ale również jako…antyperspirant. Owoce baobabu w sproszkowanej formie zyskują na popularności przez zawarty w nich koncentrat cennych witamin i minerałów. Może być stosowany jako uzupełnienie naszej diety w wartościowe składniki, ale również, jako zdrowy zagęszczać do potraw, dzięki swojej konsystencji zbliżonej nieco do mąki ziemniaczanej. Baobab zawiera naturalne kwasy i dlatego jego smak zbliżony jest nieco do witaminy C, aczkolwiek nie jest tak intensywny.

Zrzut ekranu 2018-03-14 o 13.55.31

Koncentrat witaminy C i antyoksydantów

Ostatnio baobab zyskał miano „superowoca” przez wzgląd na swoje właściwości odżywcze, w szczególności na wysoką zawartość witamin i minerałów. Owoce baobabu to bogate źródło witaminy C oraz błonnika. Stężenie witaminy C w owocach baobabu jest 10 razy wyższe niż w pomarańczy. W rezultacie baobab wykazuje ogromny potencjał antyoksydacyjny. Owoce baobabu charakteryzuje duża zawartość tiaminy, czyli witaminy B1, która współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Baobab ma jej aż o 4 razy więcej niż borówki, które są uważane za superfoods.

Zrzut ekranu 2018-03-14 o 14.06.10

Bogate źródło wapnia

Bardzo ciężko  jest znaleźć dużą ilość wapnia w owocach, dlatego baobab jest w tym aspekcie zupełnie wyjątkowy. Zawiera go 13 razy więcej wapnia niż suszone jabłka. Sproszkowany owoc baobaba ma również jedną z najwyższych stężeń potasu, magnezu oraz miedzi. Zawartość magnezu jest porównywalna do ilości magnezu w suszonym bananie. Co więcej, owoc baobabu ma mniej cukru niż inne owoce.

Zrzut ekranu 2018-03-14 o 14.09.14

Cenny błonnik i pektyny

Baobab jest bardzo bogaty w błonnik. Zawiera go prawie 50 razy więcej niż suszony banan. Ponadto, charakteryzuje go bardzo dużą ilość pektyn, które mają dobroczynny wpływ na nasz układ pokarmowy. Chociaż nie są trawione przez nasze enzymy trawienne, potęgują uczucie sytości, stanowią pożywkę dla dobroczynnych bakterii układu pokarmowego, zmniejszają wchłanianie metali ciężkich, a także pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu immunologicznego. Badania wykazały, że pektyny wykazują zdolność obniżania tzw. „złego” cholesterolu w organizmie.

Zrzut ekranu 2018-03-14 o 14.10.13

 

22712576_1505524642867745_1965568863225841219_o

Load More

Comments

comments

Evelina Mar

Od ponad dekady zajmuję się PR-em i marketingiem. Na swoim koncie ma ponad 100 przeprowadzonych kampanii PR oraz Social media. Pracowała z największymi Polskimi i zagranicznymi firmami. Opracowywała i wdrażała największe kampanie w Polsce. Dzięki swojemu dorobkowi stała się cenionym i prestiżowym ekspertem w swojej dziedzinie. Dyrektor zarządzajacy Even Better Agency Polska.

You must be logged in to post a comment Login

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com