12ewew        

Chłodnikowa Sałatka ze Śledzia

By  |  0 Comments

 

Zrzut ekranu 2017-04-15 o 11.22.04

Chłodnikowa Sałatka ze Śledzia

Śledź, botwinka i jogurt czyli chłodnik i sałatka śledziowa w jednym. Coś takiego przygotowałem po raz pierwszy. I okazało się, że to świetne połączenie wręcz stworzonych dla siebie smaków. Ten przepis na pewno sprawdzi się w gorętsze dni, których w najbliższych miesiącach na pewno nie zabraknie.

 

Składniki:

- Pęczek botwinki

- Około 500 gramów matiasów

- Duży jogurt grecki – ja użyłem wersji o obniżonej zawartości tłuszczu

- Cebula

- Czosnek

- Żółtko jaja

- Pieprzem

Wykonanie:

Śledzie moczymy najlepiej przez całą noc, aby pozbyć się soli: o wszystkich dobrodziejstwach tej ryby dużo pisałem już w przepisie na śledzie w oleju. Botwinę myjemy. Obrane lub tylko wyszorowane buraczki trzeba pokroić w drobną kostkę i ugotować na parze. Dzięki temu nie oddadzą one koloru wodzie, a dopiero jogurtowi, nadając mu piękny purpurowy kolor. Liście i łodygi kroimy i sparzamy w gotującej się wodzie przez około 3 minuty. Zarówno buraczki, jak i łodygi, powinny być ugotowane jedynie w stopniu al dente, a więc stawiać lekki opór podczas gryzienia. Wrzucamy je do miseczki i czekamy aż ostygną. W międzyczasie drobniutko kroimy cebulę i czosnek. Kroimy również śledzie. Wszystko łączymy z jogurtem, doprawiamy i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Sałatkę trzeba odstawić przynajmniej na kilka godzin, aby składniki się przegryzły, a następnie jeszcze raz przemieszać. Dzięki temu kolor, który w międzyczasie dały buraczki, równomiernie się rozejdzie. Na koniec sałatkę posypujemy jeszcze pokruszonym żółtkiem i świeżym koperkiem.

Zrzut ekranu 2017-04-15 o 11.22.22

Comments

comments

Joanna Stępień

Doktor UWr PR & Brand Management, Corporate Identity and Communications Design.

You must be logged in to post a comment Login

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com