12ewew        

Porady znanej i cenionej od lat dietetyczki – Justyny Mizery

By  |  0 Comments

zrzut-ekranu-2016-12-24-o-11-47-46

zrzut-ekranu-2016-12-24-o-11-35-57

zrzut-ekranu-2016-12-24-o-11-34-41

 

zrzut-ekranu-2016-12-24-o-11-50-02

zrzut-ekranu-2016-12-24-o-11-57-45

 

  1. Zachowaj umiar, staraj się jeść normalnie i nie przejadać się.
  2. Pamiętaj o ruchu: dobrze jest odejść od świątecznego stołu i wyjść z rodziną na spacer
  1. Pamiętaj, że w samodzielnie przygotowanych potrawach można skutecznie zmniejszyć ilość kalorii, poniżej kilka prostych sposobów aby tego dokonać.
  • Unikaj smażenia zarówno ryb jak i pierogów. Dzięki temu ograniczysz spożycie tłuszczu.
  • Majonez i śmietanę zamień na mniej tłusty jogurt naturalny
  • Nie dosładzaj kompotu z suszu. Wystarczy dodać więcej korzennych przypraw takich jak goździki czy cynamon, które wzmocnią naturalną słodycz kompotu
  • Wymień mąkę na razową lub orkiszową, która będzie zawierała więcej błonnika i składników mineralnych.
  1. Postaraj się ograniczyć dodatki do zup. Grzybową czy barszcz polecam bez dodatku makaronu oraz uszek lub z ich minimalną ilością.
  2. Zwróć uwagę na ilość dodatków węglowodanowych do potraw. Podczas posiłków staraj się trzymać takiej ilości pieczywa/ziemniaków/makaronu do obiadu czy sałatek jak w przypadku twojego planu żywieniowego.
  3. Jeżeli spożywasz alkohol, najlepiej do obiadu wybrać wino. Unikaj wysokoprocentowego alkoholu, szczególnie w formie drinków z sokami owocowymi lub napojami gazowanymi. Jeśli szykuje się większa ilość alkoholu, to pamiętaj, albo jesz, albo pijesz, na pewno nie jednocześnie, bo to musi skończyć się źle :/
  4. Pij dużo wody. Zacznij jeszcze przed śniadaniem, dzięki czemu szybciej poczujesz uczucie sytości. Poranek rozpocznij od szklanki ciepłej wody z cytryną i imbirem, która sprawi że nasz metabolizm przyspieszy.
  5. Zjedz lekkie posiłki przed kolacją wigilijną, np. małą porcję owsianki z owocami i orzechami na śniadanie, na II śniadanie/wczesny obiad zjedz sałatkę z pieczonych lub surowych warzyw z dodatkiem chudego mięsa (1/2 porcji tego co zwykle jadasz). Jeżeli Twoja kolacja Wigilijna jest późno, możesz wypić jeszcze sok warzywny.
  6. Proszę pamiętaj o warzywach, choć są one mało popularne na świątecznym stole, ale można skorzystać z duszonej marchewki, czy marchewki z groszkiem, buraczków z jabłkiem, polecam pieczone buraki!; czy surowej marchewki z jabłkiem i selerem, także brokuł, czy papryki w różnych kolorach, także konserwowej;
  7. Proszę unikaj gazowanych napojów, soki czy nektary owocowe w ograniczonych ilościach, jeśli większe ilości, to rozcieńczać z wodą w proporcji 2:1; można pić kompoty, także te z suszonych owoców J ale bez dosładzania !
  8. Słodkości unikamy ciast biszkoptowych, babek, tortów, czyli właściwie każdego rodzaju ciasta L, ale można spróbować czegoś nowego (propozycja na końcu)

 

zrzut-ekranu-2016-12-24-o-11-58-42

Masa:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka migdałowego lub kokosowego
  • 2 szklanki jogurtu sojowego lub krowiego
  • 1,5 szklanki namoczonych orzechów nerkowca
  • 150 ml cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru
  • wanilinowego
  • ½ łyżeczki esencji pomarańczowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek masła
  • 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 szklanka rodzynek

Spód:

  • 1 opakowanie dowolnych ciasteczek 100 g
  • 2 łyżeczki masła
  • 90 ml płatków jaglanych
  • 30 ml cukru
  • 60 ml mleka sojowego lub krowiego
  • 60 ml mąki ziemniaczanej

zrzut-ekranu-2016-12-24-o-11-59-22

 

1. Orzechy zalać wodą, wstawić do lodówki na 6-8 godzin, aby napęczniały.

2. Spód ciasta: do miski włożyć drobno pokruszone ciasteczka, dodać mleko, masło, płatki jaglane, cukier i mąkę ziemniaczaną. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć masę z ciastek i wstawić  do piekarnika. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Kaszę jaglaną wsypać na sito i płukać pod gorącą, bieżącą wodą, aby wypłukać gorzki posmak kaszy.

4. Zagotować 1 litr wody, wsypać kaszę, wyłączyć gaz. Po 3 minutach przelać kaszę na sito, wypłukać bardzo dokładnie pod bieżącą wodą.

5. W garnku zagotować 2 szklanki mleka sojowego oraz 2 szklanki mleka. Dorzucić kaszę jaglaną i zmniejszyć gaz.

5. Do dużej miski o płaskim dnie przełożyć kaszę, dodać 2 szklanki jogurtu, cukier, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, namoczone orzechy nerkowca oraz masło. Zmiksować blenderem. Jeśli masa jest zbyt gęsta trzeba dodać jeszcze trochę mleka. Masa powinna być gęsta i bardzo smaczna, typowa sernikowa.

6. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, rodzynki i dokładnie wymieszać łyżką.
7. Masę przelać na upieczony spód. Wstawić do piekarnika na 50 minut.

zrzut-ekranu-2016-12-24-o-12-11-31

  

  

zrzut-ekranu-2016-12-24-o-12-02-44

Comments

comments

Joanna Stępień

Doktor UWr PR & Brand Management, Corporate Identity and Communications Design.

You must be logged in to post a comment Login

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com