
Domowy sposób na sexy masło orzechowe. Jak to zrobić?
Domowe masło orzechowe
Ktoś by się zastanawiał, po co przepis na masło orzechowe, które można kupić w pierwszym lepszym sklepie. Tylko teraz powstaje pytanie czy na pewno w sklepach mamy do czynienia z prawdziwym masłem orzechowym? Półki uginają się od ciężaru słoików z różnymi masłami, które niestety wzbogacane są o cukier, sól, a przede wszystkim masę niepotrzebnego oleju, aromatów, stabilizatorów i tym podobnych. Niestety, rzadko można spotkać masło, które zawiera więcej niż 60-70% orzechów.
Do stworzenia masła orzechowego potrzebujemy głównie orzechy ziemne! Wykorzystujemy orzechy prażone (nie smażone), bez soli. W sklepach można spotkać kilogramowe worki takich orzeszków w cenie 10-12 zł.
Sposób przygotowania:
- Orzeszki są zazwyczaj już prażone, ale gdyby były nieprażone należy przełożyć je na patelnię i prażyć, aż lekko się zrumienią lub rozłożyć je na blasze do pieczenia i piec ok. 5- 10min. w temperaturze 180°C, od czasu do czasu mieszając. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Orzechy przełożyć do malaksera lub blendera i miksować na najwyższych obrotach. (Jeśli chcemy uzyskać masło orzechowe crunchy, czyli z kawałkami orzechów, to po paru sekundach miksowania należy odłożyć ok. 1/3 zmiksowanych orzechów na bok).
- Miksować dalej, aż z orzechów wydzieli się olej i powstanie jednolita, kremowa masa.
- Masło orzechowe posolić do smaku, jeśli orzeszki nie były solone i jak ktoś lubi dodać troszkę cukru pudru do smaku.
- Masło orzechowe przełożyć do słoika i wstawić do lodówki.
Jak przechowywać?
Masło orzechowe po ukręceniu najlepiej przełożyć do słoiczka, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce nawet do kilku tygodni. Słoiczki z masłem można również pasteryzować.
Smacznego!
You must be logged in to post a comment Login