12ewew        

Przepis na karpatkę waniliową. PYCHA!

By  |  0 Comments
Mistrzowie Smaku

KARPATKA WANILIOWA

 

karpatka waniliowa_i

Nie ma to jak kawałek dobrego ciasta do kawy, prawda? Jednym z takich przysmaków, który od lat gości na polskich stołach jest… karpatka! Swój niezawodny przepis na ten wspaniały deser zdradzi Wam nasz Ambasador Smaku – Mariola, autorka bloga Kulinarne pyszności Molki!

POTRZEBUJEMY

 

Składniki:

1margaryna

2 szkl mąki

1 laska wanilii

2 szkl wody

8-10 jajek

Masa budyniowa

1 litr mleka 3,2

2 budynie waniliowe

1 masło

1/2 litra śmietany 36 %

3-4 łyżki cukru pudru waniliowego

cukier puder waniliowy do posypania

sok z cytryny

 

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

Do garnka wlewamy dwie szklanki wody z laską wanilii i margaryną. Zagotowujemy, wyjmujemy laskę wanilii. Dodajemy dwie szklanki mąki pszennej, mieszamy aż masa będzie odstawać od łyżki. Studzimy.
Do miski przekładamy zimną masę, którą ucieramy z jajkami. Ciasto dzielimy na dwie porcje i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy pierwsze 10 minut w temperaturze 220 st. C., następnie 20 minut w 200 stopniach, do zarumienienia. Wyjmujemy, studzimy i tak samo pieczemy drugą cześć ciasta.

Masa

Do garnka wlewamy 600 ml mleka, zagotowujemy. Do miseczki wlewamy 200ml mleka, dodajemy budyń i mieszamy. Mieszając wlewamy do zagotowanego mleka. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wkładamy masło i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając. Do miski wlewamy śmietanę, ubijamy, dodajemy cukier puder, semix fix, sok cytryny. Masę budyniową mieszkamy z bitą śmietaną i schładzamy.

karpatka waniliowa_

 

mistrzowiewww.mistrzowiesmaku.com

Comments

comments

Joanna Stępień

Doktor UWr PR & Brand Management, Corporate Identity and Communications Design.

You must be logged in to post a comment Login

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com