
Przepyszny i zdrowy chleb bezglutenowy
Pyszne bagietki, świeże bułki, maślany croissant…brzmi pięknie. Niestety dla większości z nas takie dietetyczne grzeszki kończą się niestrawnością, zbędnymi kilogramami i niezliczonymi seriami brzuszków na siłowni. Ale pieczywo może być zdrowym dodatkiem do naszych posiłków. Mój bezglutenowy i bez laktozowy chleb cudownie napełnia dom zapachem podczas pieczenia, smakuje wybornie i pełen jest wartości odżywczych. Mąki z dobrych zbóż, bogaty w Wit. E, sezam, pożywne pestki dyni i słonecznika, napełnione lignanami i kwasami Omega-3 siemię lniane, jednym słowem samo dobro! Dodatkowo, przepis jest ekstra łatwy. Przygotowanie zajmie Wam kilka minut!
Składniki:
3 x 150g różnych rodzajów maki (do wyboru kukurydziana, jaglana, ryżowa, gryczana, sojowa, z cieciorki)
1 saszetka suchych drożdży
1,5 łyżki słodu (cukier trzcinowy, ksylitol, syrop z agawy)
3/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
3 łyżki siemienia lnianego niemielonego
3 łyżki otrębów gryczanych
3 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka ziaren sezamu
1 łyżka pestek dyni
500 ml ciepłej, przegotowanej wody
Wszystkie składniki suche umieścić w misce, wymieszać. Dolać wodę i ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Piekarnik z termo obiegiem nagrzać do 190 stopni. Podłużna foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej masę chlebowa. Wstawić do piekarnika i piec 50-60 minut do zarumienienia skórki. Po przestygnięciu wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Polecam
You must be logged in to post a comment Login