12ewew        

Tymi Kotlecikami Można się Objadać (Prawie) Bezkarnie

By  |  0 Comments

Tymi Kotlecikami Można się Objadać (Prawie) Bezkarnie


Kotlety

Wegetariańskie

Gdyby kiedyś ktoś powiedział mi, że można zrobić kotlety bez mięsa i że coś takiego może być dobre, pewnie potraktowałabym to jak słaby żart. A jednak. Takie kotleciki są pyszne i to tak, że nie da się przestać ich jeść. Wcina się je jak jakieś ciasteczka :) A najlepsze w nich jest to, że jednocześnie  są bardzo zdrowe. Zatem, ta uczta ujdzie nam prawie bezkarnie.

Składniki:

- 100 gram kaszy gryczanej

- Cebula

- Średni burak

- Średnia marchewka

- Dwa ząbki czosnku

- Dwa jajka

- Trochę pełnoziarnistej mąki

- Otręby żytnie

- Sól, pieprz, majeranek

Zrzut ekranu 2017-03-30 o 12.19.21

Gotowanie:

Na podobny przepis trafiłam kiedyś na jakimś blogu, ale zapamiętałam wybiórczo, więc to moja wersja tych kotletów. Ugotuj kaszę gryczaną, przełóż do miski, wetrzyj buraka (da kotletom kolor, dzięki któremu będą wyglądać, jakby były zrobione z siekanej wołowiny) i marchewkę oraz dodaj przesmażoną cebulę oraz posiekany czosnek. Przypraw. Wbij jajka, zmieszaj, przełóż do blendera i zmiksuj chwilę na wolnych obrotach. Składniki powinny mieć drobną konsystencję, ale nie ma to być papka. Masę przełóż z powrotem do miski, dodaj mąkę i dobrze wyrób. Uformuj małe płaskie kotlety, obtocz w otrębach i usmaż z obu stron po kilka minut.

Podałam je z czosnkowym jogurtem: czosnek utarłam z solą i zaparzyłam w odrobinie wrzątku razem z majerankiem. Po przestudzeniu zmieszałam z jogurtem naturalnym, doprawiłam solą i pieprzem i wstawiłam do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły. Potem jeszcze raz pomieszałam. Taki sos to fajna „maczanka” praktycznie do wszystkiego, co tylko można zamoczyć.

Load More

Comments

comments

Joanna Stępień

Doktor UWr PR & Brand Management, Corporate Identity and Communications Design.

You must be logged in to post a comment Login

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com