Wino – samo zdrowie. Zobacz na co pomaga!
WINO
TO SAMO ZDROWIE
Zdrowie, witalność, jasny umysł, uroda, młodość, smak
Oto najważniejsze korzyści z picia wina:
- wywiera korzystny wpływ na układ krwionośny, chroni przed zawałem serca,
- obniża poziom złego cholesterolu (LDL), a podwyższa dobry cholesterol (HDL),
- przeciwdziała powstawaniu raka i hamuje jego rozwój,
- wspomaga walkę z odchudzaniem,
- leczy z nadciśnienia tętniczego ze względu na dużą zawartość potasu, który reguluje ciśnienie,
- walczy ze stresem – przeciwdziała zwężaniu się naczyń, zapobiegając palpitacjom serca, które często występują na skutek stresu,
- zmniejsza też ryzyko powstania kamicy żółciowej,
-zwalcza infekcje,
- przedłuża młodość,
- działa antywirusowo,
- wspomaga u mężczyzn produkcję wysokiej jakości spermy,
- zawarte w winie antyoksydanty przeciwdziałają starzeniu się skóry, pomagają przedłużyć jej młody wygląd: nawilżyć, odżywić, wzmocnić i wygładzić,
- obfituje w potas, magnez i wapń, dostarcza dobrze przyswajane żelazo, kwasy organiczne, aminokwasy oraz rozpuszczalny błonnik,
- według najnowszych badań czerwone wino chroni przed uszkodzeniem słuchu.
RESTWAROL FLAWONOIDY MELATONINA piceatanol
Resweratrol
To właśnie za sprawą jego obecności w winach czerwonych poprawia się praca układu krążenia. Wino korzystnie wpływa na przepływ krwi, dokrwienie mózgu i serca oraz walczy z miażdżycą. Przeciwdziała powstaniu i rozwój nowotworów. Pomaga neutralizować wolne rodniki, dzięki czemu skóra znacznie wolniej się starzeje. Resweratrol jest produkowany podczas procesu fermentacji przez skórki winogron. Wina czerwone, otrzymane z fermentacji soku razem ze skórkami owoców, zawierają więcej resweratrolu niż wina białe.
fLAWONOIDY
Flawonoidy pomagają chronić organizm przed rakiem ze względu na ich właściwości jako oksydantów.
piceatanol
Wino ma właściwości odchudzające. Zawarty w czerwonych winogronach piceatanol blokuje receptory insuliny na kształtujących się komórkach tłuszczowych, dzięki temu powstrzymuje je przed rozwojem i przemianą w komórki, które są zdolne do magazynowania tłuszczu.
Które wybrać?
Tabela zawartości polifenoli w winach światowych producentów
określa się je wg stężenia resweratrolu
Picie wina ma pozytywny wpływ na zdrowie tylko i wyłącznie jeśli jest pite w odpowiednich ilościach – nie więcej niż 2 kieliszki dziennie.
Zobacz jakich win próbowała Patrycja w Ore Basta!:
BLOG: Scenariusz na piątkowy wieczór
You must be logged in to post a comment Login