12ewew        

Zrób sobie obłędny razowy makaron!

By  |  0 Comments

Facet i Gary

Zrób sobie makaron, najlepiej razowy

To wcale nie jest pracochłonne.
A z sosem ze świeżych pomidorów smakuje…
wręcz obłędnie.

 

Domowy Makaron Razowy

z Sosem ze Świeżych Pomidorów

makaron razowy

 

Domowy Makaron Razowy z Sosem ze Świeżych Pomidorów

 

Uff, jak gorąco! Co jeść w taki skwar, jak dzisiaj?

O samej wodzie żyć się nie da i coś trzeba było ugotować. Do głowy od razu przyszedł mi przepis na najprostszy włoski sos pomidorowy do makaronu – lekki i świeży, idealny na lato. W domu miałem wszystko, co potrzeba do jego ugotowania łącznie ze świeżą bazylią, która pięknie zieleni się na kuchennym parapecie. I gdy już wziąłem się do gotowania okazało się, że w spiżarce nie  ma makaronu, a na wycieczkę do sklepu nie specjalnie miałem ochotę. Postanowiłem więc zrobić go własnoręcznie w wersji pełnoziarnistej. Wygrzebałem zapomnianą trochę maszynkę i wziąłem się za wyrabianie ciasta. To był strzał w dziesiątkę. Fabryczne kluski się nie umywają. Świeży makaron doskonale skomponował się z sosem pomidorowym.

Składniki:

- Pół szklanki mąki pełnoziarnistej i pół zwykłej mąki pszennej

- Jajko

- Dwie łyżki wody

- Kila świeżych pomidorów

- Cebula

- Czosnek

- Oliwa z oliwek

- Sól i świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

Mąkę wyrabiamy z jajkiem i wodą aż cisto zrobi się gładkie i elastyczne. Do jego rozwałkowania i pokrojenia najlepiej użyć maszynki, co oszczędza mnóstwo czasu i wysiłku. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku w stopniu al dente. Trwa to znacznie krócej niż gotowanie makaronu suszonego. Trzeba więc uważać, żeby klusek nie przegotować, najlepiej próbując co jakiś czas. Na koniec makaron przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Teraz sos: na oliwie szklimy drobno posiekaną cebulę – nie powinna być zrumieniona. Pod koniec dodajemy też posiekany czosnek. Pomidory ścieramy prosto na patelnię aż w ręku zostanie nam sama skórka. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy bez przykrycia około 10 minut aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Po wyłączeniu ognia dodajmy świeżą bazylię i makaron, mieszamy i gotowe. Tak przygotowany makaron można oczywiście posypać startym parmezanem.

świeży makaron razowy

Comments

comments

Zuza Romuk-Wodoracka

Zuza Romuk – Wodoracka swoją ścieżkę zawodową konsekwentnie realizuje od prawie dekady. Zaczynała w agencji modelek Division jako booker. Obecnie jest producentem w jednym z najlepszych domów produkcyjnych w Polsce – I like Photo oraz I like movies. Kocha zwierzęta, a najbardziej psy. Zna się jak mało kto na dobrym kinie i książkach.

You must be logged in to post a comment Login

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com