
Zrób sobie obłędny razowy makaron!
Zrób sobie makaron, najlepiej razowy
To wcale nie jest pracochłonne.
A z sosem ze świeżych pomidorów smakuje…
wręcz obłędnie.
Domowy Makaron Razowy
z Sosem ze Świeżych Pomidorów
Domowy Makaron Razowy z Sosem ze Świeżych Pomidorów
Uff, jak gorąco! Co jeść w taki skwar, jak dzisiaj?
O samej wodzie żyć się nie da i coś trzeba było ugotować. Do głowy od razu przyszedł mi przepis na najprostszy włoski sos pomidorowy do makaronu – lekki i świeży, idealny na lato. W domu miałem wszystko, co potrzeba do jego ugotowania łącznie ze świeżą bazylią, która pięknie zieleni się na kuchennym parapecie. I gdy już wziąłem się do gotowania okazało się, że w spiżarce nie ma makaronu, a na wycieczkę do sklepu nie specjalnie miałem ochotę. Postanowiłem więc zrobić go własnoręcznie w wersji pełnoziarnistej. Wygrzebałem zapomnianą trochę maszynkę i wziąłem się za wyrabianie ciasta. To był strzał w dziesiątkę. Fabryczne kluski się nie umywają. Świeży makaron doskonale skomponował się z sosem pomidorowym.
Składniki:
- Pół szklanki mąki pełnoziarnistej i pół zwykłej mąki pszennej
- Jajko
- Dwie łyżki wody
- Kila świeżych pomidorów
- Cebula
- Czosnek
- Oliwa z oliwek
- Sól i świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Mąkę wyrabiamy z jajkiem i wodą aż cisto zrobi się gładkie i elastyczne. Do jego rozwałkowania i pokrojenia najlepiej użyć maszynki, co oszczędza mnóstwo czasu i wysiłku. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku w stopniu al dente. Trwa to znacznie krócej niż gotowanie makaronu suszonego. Trzeba więc uważać, żeby klusek nie przegotować, najlepiej próbując co jakiś czas. Na koniec makaron przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Teraz sos: na oliwie szklimy drobno posiekaną cebulę – nie powinna być zrumieniona. Pod koniec dodajemy też posiekany czosnek. Pomidory ścieramy prosto na patelnię aż w ręku zostanie nam sama skórka. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy bez przykrycia około 10 minut aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Po wyłączeniu ognia dodajmy świeżą bazylię i makaron, mieszamy i gotowe. Tak przygotowany makaron można oczywiście posypać startym parmezanem.
You must be logged in to post a comment Login